csortos szabolcs (13.40.29) 2013.09.30-8967 copy

Szeptember 30-án zárult ünnepélyes keretek között a „Janus Pannonius Program – Korszerű Perinatális Intenzív Centrum Pécsett” TIOP-2.2.2/C-10/1-2011-0007 jelű projekt a pécsi Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika tantermében.

http://www.univpecs.pte.hu/hirek/905

csortos szabolcs (13.40.31) 2013.09.30-8968 copy

A közel félmilliárd forint európai uniós forrásból megvalósult projekt révén a Pécsi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Neonatológiai Tanszéke és a Gyermekgyógyászati Klinika PIC osztálya 133 modern orvostechnikai berendezéssel gazdagodhatott. A megvalósításra kerülő beruházás óriási ugrást jelent a betegbiztonság szempontjából, ugyanis a rendkívül korszerű inkubátorok, lélegeztető gépek, infúziós pumpák, ultrahang készülékek, EEG berendezések, monitorok és a kapcsolódó informatikai beruházások további esélyeket adnak az igen kis súllyal született, illetve beteg koraszülötteknek nemcsak az életben maradáshoz, de a felnőttkori minőségi élet alapjaihoz is.

csortos szabolcs (13.41.31) 2013.09.30-8980 copy

Az ünnepélyes projektzárót Bódis József, a PTE rektora köszöntő szavai nyitották. Bódis kiemelte, hogy a '70-es évek óta nem zajlott ekkora fejlesztés a perinatális területen. „Koraszülött-ellátásunk Európai színtű, nemcsak a műszerek, hanem a szakemberek okán is" A rektor véleménye szerint az új eszközparkkal a régió betegellátási mutatói is markánsan javulás mutathatnak majd.

csortos szabolcs (13.42.43) 2013.09.30-8985 copy

„A 133 műszer és a mögötte található informatikai rendszer egyaránt hatalmas fejlesztést jelent - mondta Dr Ertl Tibor gyerekgyógyász és neonatológus szakorvos, a projekt szakmai vezetője - de a betegek biztonsága szempontjából is óriási ugrás következik most, hiszen ezek a monitorok nem csak akkor riasztanak, ha nagy baj van, hanem előbb is sok olyan fontos információt lehet szerezni, ami elősegíti a nagyobb bajt megelőzését. Nemrég jártunk Bielefeldben, meglátogattuk az ottani perinatális centrumot, ugyanezek a készülékeket használják ők is. Nyáron amerikai kollegákkal beszélgettem a témáról, ők is ugyanezeket készülékeket sorolták."

A 2013. május 31-én T-Systems Magyarország Zrt-vel és a Medexpert Kft-vel kötött szállítási szerződés teljesítésére 120 nap állt rendelkezésre. A T-Systems által vezetett konzorcium a projekt keretében egy komplex betegőrző-monitorozó szoftver rendszert is bevezetett, mellyel a koraszülöttek folyamatos online megfigyelése - automatikus riasztásokkal - egy központból biztosítható. A korszerű betegőrző rendszer természetesen integrálásra került a Klinikai Központban működő T-Systems e-MedSolution kórházi informatikai rendszerrel is.

A perinatális intenzív centrum (PIC) hálózat fejlesztése Magyarországon fontos mérföldkőhöz érkezett, ugyanis ebben az évben ezen a területen jelentős műszerfejlesztés valósul meg.

A Dél-Dunántúl egyetlen ilyen kiemelt profilú gyógyítói egysége a PTE Klinikai Központ keretén belül működik két telephellyel, összesen 35 ágyon.

A Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Neonatológiai Tanszékének (23 ágy) profilja az egészséges újszülöttek ellátása mellett a klinikán világra jött koraszülöttek gyógyítása, ápolása, valamint a kora életkori sajátosságokból adódó szövődmények szűrése és kezelése.

A Gyermekgyógyászati Klinika 12 intenzív újszülött ágyán elsősorban a régió más szülészeti osztályain született, intenzív ellátást igénylő újszülötteket gyógyítják, valamint a Klinikai Központ gyermeksebészetén műtött újszülöttek műtét utáni intenzív ellátását is itt végzik.

A projekt keretében először mindkét telephelyen infrastrukturális átalakítások történtek annak érdekében, hogy a szakmai előírásoknak megfelelő körülmények között, és folyamatosan üzemelhessenek a beszerzésre került, igen korszerű orvostechnikai berendezések. A Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján zajlik a régió összes szülésének közel 40%-a, így különösen előnyös, hogy a 34. betöltött terhességi hét előtti koraszülések esetén a régió várandósai azon a klinikán adnak életet koraszülött gyermekeiknek, ahol a megfelelő szakorvosi és korszerű diagnosztikai háttér mellett már a legkorszerűbb terápiás ellátás is biztosított lesz a jelen projektben beszerzett orvostechnikai eszközöknek köszönhetően.

Regionális feladattal rendelkező intézményként feladatunk a legmagasabb szintű betegellátás biztosítása, melynek egyik indikátora a csecsemőhalálozás évenkénti adata. A 2011-es év adata országosan 4,9 ezrelék, a regionálisan 4,5 ezrelék, Baranya megyében 4,0 ezrelék volt, ami különösen jónak mondható. Ugyanakkor az életben maradás mellett ugyanilyen fontos az elérhető életminőség hangsúlyozása is, hiszen például a 28. terhességi hétre született koraszülöttek 90%-ának esélye van az életben maradásra, de ezzel együtt egyharmaduknál súlyos szövődményre kell számítanunk, ami nem mindegy, hogy mekkora értékre csökkenthető.

csortos szabolcs (13.42.11) 2013.09.30-8981 copy
süti beállítások módosítása